Το site μας είναι φτιαγμένο στηριζόμενο στην κωδικοποιήσει flase.Για τον λόγο αυτό τρέχει καλύτερα με τον Mozilla Firefox.
Καλέστε μας τώρα! 6986 166846

Τι ειναι ο αρραβώνας;

Ο Αρραβώνας που προηγείται του γάμου είναι σημαντικός. Παίζει σημαντικό ρόλο τόσο πριν όσο και μετά το γάμο.

Συνήθως μια σχέση ξεκινάει χωρίς να γνωρίζουμε και πολλά για τον καινούριο μας σύντροφο. Και βέβαια, αν η σχέση έχει σαν απώτερο σκοπό το γάμο, στη σημερινή κοινωνία δεν μπορούμε να βασιστούμε στην απόφαση και την πίεση των γονιών.

Η απόφαση είναι καθαρά δική σου: αν νομίζεις ότι έχεις βρεί το κατάλληλο πρόσωπο που σου ταιριάζει, τότε στην τελετή του γάμου θα πείς ΝΑΙ.

Ο Αρραβώνας έχει σαν σκοπό να κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Θα έχεις την ευκαιρία για μια βαθύτερη γνωριμία με το σύντροφό σου, και ίσως ακόμη να αναθεωρήσεις κάποιες απόψεις σου, σε μιά προσπάθεια προσαρμογής στις απαιτήσεις της κοινής ζωής και των κοινών στόχων. Θα βάλεις τις πρώτες κατευθύνσεις για τον έγγαμο βίο που θα ακολουθήσει. Ο Αρραβώνας θα είναι επιτυχημένος και θα έχει εκπληρώσει το σκοπό του αν καταλήξεις στο συμπέρασμα πως θα τα καταφέρετε να ζήσετε μαζί ευτυχισμένα.

Θα μάθεις για τις συνήθειες και τις απόψεις του συντρόφου σου. Θα μάθεις τί του αρέσει και τί όχι. Θα κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα με τον εαυτό σου: τί θέλεις και πώς συμπεριφέρεσαι. Αυτό θα βοηθήσει το σύντροφό σου να εκτιμήσει την παρουσία σου και την ιδιοσυγκρασία σου και να δεί την κατάσταση όχι επιπόλαια, αλλά σοβαρά. Θα φτάσετε και οι δυό να γνωρίσετε τί κοινά έχετε μεταξύ σας. Θα αρχίσετε να μαθαίνετε πως να βρίσκετε λύση στα προβλήματα μεταξύ σας, λύση κοινής αποδοχής, λύση χωρίς χαμένους. Θα μάθετε τί είδους παραχωρήσεις να κάνετε για τις ανάγκες της στιγμής. Θα αρχίσετε να χαράζετε το κανάλι της καινούριας ζωής σας.

Ο ευτυχισμένος γάμος απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, να σπάσουμε τον εγωισμό μας. Να αντικαταστήσουμε το «εγώ» με το «εμείς». Η γνωστή φράση του ιερέα «και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν» δεν έχει μόνο σεξουαλικό υπονοούμενο: εννοεί επίσης πως οι δύο λειτουργούν σαν ένα άτομο, γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλο, όπως τον εαυτό τους, και αγαπούν και σκέφτονται ο ένας τον άλλο, όπως τον εαυτό τους. Λειτουργούν με μιά καρδιά και ένα μυαλό. Αυτό το μεγάλο βήμα, από το «εγώ» στο «εμείς», δεν είναι και τόσο εύκολο. Για να το πούμε σωστότερα, για άλλους είναι πιό εύκολο και για άλλους πιό δύσκολο, ανάλογα με τις ατομικές εμπειρίες και τον ψυχισμό του καθενός.
Πόσο διαρκεί ο αρραβώνας; Είναι καλύτερος ένας σύντομος αρραβώνας ή ένας μεγάλης διάρκειας αρραβώνας πριν από το Γάμο;

Είναι μιά συνηθισμένη ερώτηση, για την οποία δεν υπάρχει απάντηση. Και δεν υπάρχει, γιατί απλά η ερώτηση είναι λάθος. Η ερώτηση αυτή ψάχνει για μιά «συνταγή» επιτυχίας, όμως τέτοια «συνταγή» δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο κατευθυντήριες συμβουλές.

Η πρώτη ωστόσο παρατήρηση πάνω στην ερώτηση αυτή είναι πως ένας μεγάλης διάρκειας αρραβώνας ίσως να δείχνει στασιμότητα, και θέλει ιδιαίτερη προσοχή: Μήπως ο αρραβώνας δεν δουλεύει; Μήπως βρίσκεται σε τέλμα; Και αν ο αρραβώνας δεν δουλεύει, πώς είναι δυνατόν να δουλέψει ο γάμος;

Είπαμε παραπάνω πως για άλλους είναι πιό εύκολο και για άλλους πιό δύσκολο. Ο καθένας χρειάζεται τον δικό του χρόνο, που βέβαια εξαρτάται όχι μόνο από τους υποκειμενικούς παράγοντες που αναφέραμε, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες, τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ένας ακόμη σημαντικότερος παράγοντας είναι το πόση και τι είδους βοήθεια θα λάβει κάποιος από το σύντροφό του.

Στο γάμο, τα δύο άτομα συνεχίζουν την ατομική τους ανάπτυξη και εξέλιξη, μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα, την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη που αρχίζει με τη γέννηση και διαρκεί μέχρι το θάνατο. Είναι αδύνατο να υπάρχει κοινή πορεία. Το ζητούμενο είναι, οι δύο δρόμοι των δύο ατόμων του ζευγαριού, του άνδρα και της γυναίκας, να είναι παράλληλοι. Να εξελίσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σε σχέση ο ένας με τον άλλο, ώστε οι δύο να είναι πάντα μαζί. Με τη γνωριμία, οι δυό δρόμοι συναντήθηκαν και ο αρραβώνας έχει σκοπό τη δημιουργία – ή τουλάχιστο να συμβάλλει στη δημιουργία – των συνθηκών και των μηχανισμών εκείνων που θα κρατήσουν τους δύο δρόμους παράλληλους.

Πότε λοιπόν το αρραβωνιασμένο ζευγάρι είναι έτοιμο για το Γάμο;

Και βέβαια, η απάντηση δεν είναι ένας αριθμός μηνών ή χρόνων. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα στη σχέση του ζευγαριού που δείχνουν καθαρά αν το ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει σ’ έναν επιτυχημένο γάμο.

Ο πρώτος δείκτης είναι τα αμοιβαία συναισθήματα. Μετά την αρχική γνωριμία, φτάσαμε στον αρραβώνα γιατί η αμοιβαία έλξη, η αγάπη και τα όνειρα αναπτύσσονταν θετικά. Τί γίνεται τώρα, στη διάρκεια του αρραβώνα; Εξακολουθεί αυτή η θετική εξέλιξη, ή μήπως έχουμε στασιμότητα, ή μήπως πήραμε την κατηφόρα; Μήπως τα θετικά συναισθήματα αντικαταστάθηκαν από αρνητικά, όπως ανία, άγχος, κούραση, θυμό;

Ο δεύτερος δείκτης είναι η συντροφικότητα. Σκέφτεστε ο ένας τον άλλο; Εμπιστεύεστε ο ένας στον άλλο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας; Συζητάτε τα προβλήματά σας; Μοιράζεστε τη χαρά και τη στενοχώρια σας; Πόσο συχνά βρίσκεστε μαζί;

Ο τρίτος δείκτης είναι η λύση των προβλημάτων. Και βέβαια προβλήματα πάντα υπάρχουν. Αν τα προβλήματα λύνονται ένα-ένα, με συνεργασία και υπομονή, έστω και με αργό ρυθμό, τότε η σχέση πάει καλά, και είναι εγγύηση πως και μετά το γάμο η θετική εξέλιξη θα συνεχιστεί.

Ο τέταρτος δείκτης είναι η προσδοκία. Τί περιμένετε πως θα αλλάξει μετά το γάμο σας; Αν περιμένετε πως θα αλλάξουν πολλά, τότε είστε μάλλον σε λάθος δρόμο, έχετε άγχος, καλύτερα ξανασκεφτήτε το. Αν περιμένετε πως θα αλλάξουν λίγα, και παρ’ όλα αυτά θέλετε το γάμο, τότε είστε σε καλό δρόμο, γιατί ήδη είστε ευτυχισμένοι και χωρίς άγχος.

Τέλος, ναι, εσύ μπορεί να θέλεις πολύ το γάμο. Τί σκέφτεται όμως για το γάμο ο σύντροφός σου; Είναι πραγματικά κοινή η επιθυμία;

Ελέγξτε λοιπόν μόνοι σας αν μπορείτε να προχωρήσετε σ’ έναν επιτυχημένο γάμο.

Αν μετά από αυτά εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε για το τί πρέπει να κάνετε, αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός έμπειρου Σύμβουλου Γάμου.